Trio ongeslagen op vijfde speeldag 55-plusgroep

De alweer bij vijfde speeldag voor de 55-plus of moet ik inmiddels vaststellen 70-min groep is voorbijgevlogen.
Zeventien kennelijk zeer enthousiaste deelnemers wierpen zich op de indelingslijst. Tegen wie mag ik spelen? He, die heb ik nog niet gehad! Kreten die door de lucht volgen. Opvallend genoeg was het vermelden van de uitslag soms wat minder snel. Er werd eerst uitgebreid geanalyseerd en gediscussieerd of het netballetje, de rand bal of zoals de deze week jarige Rob de Pater het vaak samenvat: knakenbal.
Nadat alle kruitdampen uit het gezellige BIT.NL speellokaal waren verdwenen, en zelfs de verlichting op tafel vier was hersteld, werd de stand bekeken.
Week 9 01

[CLEAN-SHEET] Drie spelers bleken deze ochtend het maximale aantal punten te hebben gescoord. Dat waren in alfabetische volgorde, want je kunt niet voorzichtig genoeg zijn: Eip Janssen, Steven Koster en Gert Marcus. Eerstgenoemde gaf zelfs geen game af. Maar dat terzijde want zo belangrijk is dat niet.
De ochtend begon al goed, voordat er gespeeld was. Een oneven aantal tafeltennissers wat de organisatie de mogelijkheid schonk om Dick van Poederoijen ook aan een tegenstander te helpen. Dick is elke week trouw als eerste aanwezig. Maar kan door een fysiek malheur niet meer aan het toernooi deelnemen. Maar hij geniet nog steeds van het geliefde tafeltennisspelletje. En dat dat om zijn tafel een groot aantal niet opgeraapte balletjes liggen, is zeker niet hinderlijk. Wel vraagt het enige voorzichtigheid omdat elk kapotte bal de club bijna twee euro kost. Althans dat heb ik mij op een vergadering laten wijsmaken. Niet zo moeilijk want ik ben van nature goedgelovig, totdat het tegendeel is bewezen. Maar dat terzijde.
Nu ik het toch over balletjes heb nog wel even een roddel daarover. Leida Lok houdt precies bij tegen wie ze wel of niet heeft gespeeld. Je denkt bij deze groep dat het niet zo belangrijk is. Maar dat is een utopie. ,,Ik heb nog niet tegen Bert van de Bovenkamp gespeeld deze competitie.” Het is niet tegen dovemans oren gezegd, want in de derde speelronde van de ochtend stond deze partij al gepland.
Week 9 02
[DUUR] Het duurt even alvorens de partij Leida Lok - Bert van de Bovenkamp van start gaat. Ik kijk zowat rond en zie de beste Bert in het ballenbakje grabbelen. Eindelijk heeft hij de dure topbal, waarmee de toppers van BIT.Nl hoofdmacht zaterdags ook spelen, gevonden. Vier punten later, drie harde klappen is het balletje al kapot. ,,Daar gaat onze contributie weer omhoog”, wordt het duo toegevoegd. Een voordeel onze goede en betrouwbare penningmeester (Remco Bosch) leest dit verslag waarschijnlijk niet mee. Maar dat terzijde.
De wedstrijden kabbelen voort en mijn gehoor vangt weer iets op. ,,Mijn vrouw leest je verslagen steeds kort ook. Ze geniet ervan. Maar wil je niet teveel het accent op mijn prestaties leggen. Die zijn niet om naar huis te schrijven. Ik vertel ze liever”, grapt hij. Ik speel een leuke partij tegen hem. Win met enig geluk omdat Vrouwe Fortuna, Fortuna, de Romeinse godin van het toeval of van het lot, zowel van het geluk als van het ongeluk, in dit geval het mijn kant kiest. Elke netbal is mijn punt. Het lijkt erop dat mijn tegenstander er als een berg tegenop ziet het verhaal thuis te vertellen. Maar ik weet wel beter. Hij geniet wekelijks van het spelletje en winst of verlies weegt minder, dan het tafeltennisplezier bij BIT.NL.
Week 9 03
[DERTIEN] En dan de loterij tijdens zo’n ochtend. Ook daar kan Vrouwe Fortuna ongebreideld haar gang gaan. Ware het niet dat Vrouwe Lok daarvoor een adequate oplossing heeft. Elke week heeft zij vier mede door het bestuur van BIT.NL (waarvoor onze dank) beschikbaar gestelde prijsjes bij zich. Elke week worden er twee lootjes getrokken, waarbij degene die al heeft gewonnen niet meer mee telt. ,,Ik heb nog dertien (!) namen van gelukkigen die meedoen.
Dat fronst menige wenkrouw want het getal 13 wordt nu niet beschouwd als vreugdevol. In Europa, Amerika en sommige landen in Azië (zoals India) wordt 13 als ongeluksgetal beschouwd. Vrijdag de dertiende wordt als een ongelukkige dag beschouwd. Daarom spelen wij op donderdag. ,,Het is net de staatsloterij, een op de twee heeft prijs”, probeert Leida er nog een draai aan te geven.
Rob de Pater reageert messcherp door op te merken dat hij de uitzondering is bij de Staatsloterijtrekking. ,,Ik heb elke maand wel prijs.” Zeker geen lot gekocht en de euro’s aan de kant gelegd lijkt zijn credo. ,,Nee, hoor ik koop altijd een straatje.” Op de vraag of Rob er dan maandelijks niet aan te kort komt blijft het stil. Het geeft te denken. Maar dat terzijde.
Een van de prijswinnaars is Hans Andeweg. De clubhuisbeheerder kan niet meedoen, maar zorgt wel voor verse koffie, leuke muziek en praatsessies. Het komt hem toe deze prijs. Maar dat terzijde.
Is er nog iets over de wedstrijden te zeggen? Zeker wel, maar het mag van een aantal mensen niet te technisch worden.
Volgende week gaan we aan de zesde en voorlaatste speelronde beginnen. De mogelijkheid een speelronde uit de eerste vijf te verbeteren. Elke speler mag zijn slechtste twee speelronden laten vervallen. Volgende week worden zoveel mogelijk wedstrijden gespeeld, die nog niet gespeeld zijn. Dit geldt niet voor de aftredende kampioen die een paar verzuimde. Maar dat terzijde.
Week 9 04
[KOPLOPER] Staat de beste speler terecht bovenaan. Nee, zeker niet. Want er zijn nog een stuk of vijf kanshebbers. En het is leuk eens te kijken wie in de eerste vijfspeelronde de grootste tegenstand heeft gehad. Dat op basis van een berekende TPR (Toernooi Prestatie Rating). Daarin wordt de individuele sterkte van een speler versus de resultaten tegen zijn tegenstanders in cijfers uitgedrukt. Het beste scoort Jan Oosterbeek met 131 punten winst. Gevolgd door Eip Janssen (+72) en Gert Marcus (+60). Een speler met een hoge ELO heeft het lastiger omdat elke verlies partij tegen een speler met een lagere ELO hard aankomt. Dus is er nog een ranglijst waar je naar kunt nakijken, en dat is de sterkste tegenstand. Ook daarin scoort Jan Oosterbeek het hoogst (gem spelers van 1650), gevolgd door Lara Threels (1643) en Wim Houkes (1627). Alle bespiegelingen zijn relatief en morgen weer anders. Maar dat terzijde.
Tot volgende keer.
Namens Leida Lok en Eip Janssen
Week 9 05

[STAND]

1

Eip Janssen

2

Steven Koster

3

Gert Marcus

4

Gerard Beijen

5

Rob de Pater

6

Jan Oosterbeek

7

Bert van de Bovenkamp

8

Jan Mostert

9

Ben Ploegaert

10

Wim Houkes

11

Anton van den Hoven

12

Frits van de Bijl

13

Herman Meppelder

14

Leida Lok

15

Jaap Waaijenberg

16

Lieneke Langerak

17

Ed Vaessen

18

Lara Threels

19

Wout van de Groep

21

Aart Jansen

22

Albert Nauta

23

Jan Hopman

Evenementen

25mei
Zaal gehuurd NTTB
26mei
Zaal gehuurd NTTB
01juni
LW training zaal gehuurd
02juni
Zaal gehuurd NTTB

Agenda

Mei 2019
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2