Eip Janssen wint op valreep 55-plus toernooi

De zevende en laatste speelronde begon al in een goede sfeer. Het nam de hier en daar aanwezige spanning wat weg. Hoewel het vuurwerk achter de tafeltennistafels niet uitbleef.

Felicitaties voor de jarige Steven Koster, Jan Oosterbeek en Wim Houkes betekende dat wij getrakteerd werden. En dat de club ons de koffie schonk om het einde van het toernooi te vieren paste daar goed bij.

En de 55-plussers zouden de 55-plussers niet zijn als zij daar geen misbruik van hadden gemaakt. Er werd deze ochtend niet meer of minder koffiegedronken dan op een ochtend waarop zij zelf de portemonnee moeten trekken. Onze penningmeester kan gerust slapen. 

wk 10 01 winnaar Eip

En er werd ook opgelet dat niemand meer dan een traktatie binnen snoepte. Dat is bij ons ‘oudjes’ wel nodig, want die discipline kan beter. En het is ook beter voor ons lichaamsgewicht! 

Maar wat misschien nog mooier was, de onverwachte komst van de zieke Hans Brinkhuis. Hoewel nog lang niet de oude misschien wel het mooiste uurtje van het hele toernooi. 

Zeven maart 2019 gaat de boeken in als een slijtageslag. Zowel voor de organisatie als de achttien deelnemers. De organisatie had zich ten doel gesteld een verantwoord indelingsprogramma klaar te zetten. Maar nadat Steven Koster geblesseerd uit moest vallen viel dat plan deels in duigen. Een uurtje puzzelen leverde een nieuwe nog steeds verantwoordde slotdag op. Maar ter elfder ure kwam een deelnemer helaas niet afgemeld niet opdagen. Daarna moest behoorlijk worden geïmproviseerd, en deelnemers bedankt voor jullie geduld en mede oplossingsvermogen.

Het was verder aan de deelnemers om de voorzetten in te koppen. Met als resultaat dat de vreugde het won van de teleurstelling. Of dat gelukt is, daarover later meer.

[UITGEPUT] Wel zag ik enkele deelnemers meer inspanning leveren dan normaal. Uitgeput hing een enkeling over de tafel. Een zucht van verlichting als de adem en het (gezond) verstand terugkwam.

Dat was op de dag af precies veertig jaar geleden wel anders. Op 7 maart 1979 won bokser Rudi Koopmans de Europese titel in het halfzwaargewicht in het Rotterdamse Ahoy. Bij TTV.BIT.NL gaan een paar kanshebbers ook bijna knock-out. Gevochten als leeuwen maar ten ondergaan als dode mussen, zo lijkt het.  

Lara Threels en Ben Ploegaert worden de zevende dag winnaars met vier zeges. Maar natuurlijk zijn er ook enkele spelers die geen punt halen op de slotdag. Ik heb er wel een foto van en bewaar de negatieven. Ik richt mij liever op het positieve.

[CLIMAX] En eigenlijk waren we er een beetje van uitgegaan dat de winnaar bekend was. En toch liep het wonderlijk anders af. Misschien wel de charme van dit toernooi. Maar goed ik heb makkelijk praten achteraf. Er waren voorafgaande aan de zevende dag nog twee spelers die koploper Gert Marcus konden bedreigen.

Maar na het afvallen van de geblesseerde Steven Koster en het programma wat Eip Janssen kreeg voorgeschoteld (Jan Mostert, Aart Jansen, Bert vd Bovenkamp en Gert Marcus) leek de race gelopen.

Maar het liep anders en in werkelijk de allerlaatste partij van de dag slaagde Gert Marcus er niet in zijn concurrent te verslaan. Janssen met twee keer ‘s’ versloeg Gert Marcus voor de tweede keer dit toernooi. En werd op grond van de bij de NTTB alom gehanteerde en gerespecteerde regel dat het onderlinge resultaat gaat voor het gemiddelde. Overigens lag het gemiddeld ook maar 0,02% uit elkaar maar dan in het voordeel van Marcus.

Of dit spetterende einde de Wikipedia analen haalt, betwijfel ik wel. Maar goed ook onze BIT.NL site bewaard artikelen bijna tot in de eeuwigheid. Zeker zes jaar want ik zie nog artikelen uit 2013 op onze website staan. En gezien de gemiddelde leeftijd van onze groep kunnen we dus nog even daarmee vooruit. Maar dat terzijde. 

,,Ik heb nog nooit een intern bit.nl toernooi gewonnen”, vertrouwde Steven Koster me onlangs toe. En de historie werd voortgezet of in beter Engels: l'histoire se répète. Zijn Fransje (hé toevallig deze woordspeling nu ik het teruglees) was erbij en hoorde het aan. Maar Steven mag trots zijn op de geleverde prestatie. Want ondanks zijn leeftijd (77) vond hij naast de vier zware wedstrijden tijd om met Anneke Harms te spelen. En hoe. Het was op afstand genieten hoe beiden elkaars sterkste tafeltennisslag gebruikten. En de winst was niet zo zeer het spel maar een terloopse mededeling. ,,Ik heb je stukjes met plezier gelezen. Daarbij besefte ik me dat wij allemaal wel iets hebben. Ik doe waarschijnlijk de volgende keer mee”, aldus Anneke Harms. Ook zij bezwijkt dus aan een virus dat heet: gezelligheid kent geen tijd en tussendoor presteer je wat.

[KANJERS] Dan naar het hoogtepunt van een zeven weken durend tafeltennisfestival. Geen miljoenenjacht, geen koffertjes, geen goud, weinig eremetaal. Gewoon leuke alledaagse prijsje ingekocht door Leida Lok. De hoofdprijs, een prachtig maar zwaar verzilverd tafelbatje staat voor een jaar in huize Janssen. De opmerking dat daar ook wekelijks meegespeeld moet worden, kan geschrapt worden na een gedegen inspectie. ,,Wat is dat ding zwaar”, stamelt Lara Threels. Nou, ja ding, maar gelijk heeft. Ik voel de zwaarte zelfs na het overhandigen nog.

Of komt dat doordat Steven Koster die huldiging voor zijn rekening neemt. Hij neemt ons allen nog even mee terug de geschiedenis in. Verteld over het ontstaan van de toernooi ideeën, de worsteling van uw indeler over de zo eerlijk mogelijke speellijst, zijn mailtjes om te waarschuwen voor de aanwezige valkuilen. Maar constateert ook dat als wekelijks achttien van de twintig mogelijke toernooiwinnaars op komen draven, het haast wel een goed en leuk toernooi moet zijn geweest. Van dit eufemisme (Verzachtende, verhullende term of omschrijving voor een als indringend ervaren wijziging), houd ik wel. Het is me niet vreemd.

[NIETS] Wekelijks werden er in de loterij twee prijs beschikbaar gesteld. Bijna iedereen ging niet met lege handen thuis. Uiteindelijk bleek dat na de loterij en eindstanden prijsverdeling weinigen met niets naar huis ging. Het is lastig uit te leggen als net de prijzenpot hebt gegrepen. En Leida deed dat met zo’n overgave dat ik me afvraag of zij dit niet wekelijks mag verzorgen. Maar ik vrees dat deze hoop verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hoewel dat laatste pure winst is en niets kost. De energielasten gaan de komende maanden omlaag en dat is ook winst. Maar dat terzijde.

[MENING] Ik hoorde vrijdagavond een Belgische mevrouw op televisie wat interessants uitleggen. Een Belg heeft een mening over een onderwerp. Een Nederlander heeft overal een mening over. Hoe kom ik daar zo op. Door een opmerking van een deelnemer over de indelingen. Hij/zij dacht een aantal te sterke tegenstanders te hebben gehad. Dat is niet onmogelijk omdat niet elke speler alle zeven ronden aanwezig was. En dus ook niet altijd een tweede keer tegen de door hem/haar gewenste speler uitkwam. Wat zegt dit? Dat het ideale schema nooit kan worden bereikt. Dat kan alleen als iedereen tegen iedereen twee keer speelt. Maar ook dat er geen reden is te twijfelen aan de behaalde plaats. Die komt in negentig procent van de gevallen aardig overeen met de vooraf gemaakte schaalindeling.

[EVALUATIE] Natuurlijk wordt dit toernooi diepgaand geëvalueerd. Het begon met niets en groeide uit tot iets. Als goede Nederlanders hadden we voor elk probleem wel een oplossing. En als dat niet lukte zochten we bij de oplossing wel het probleem. Een deelnemer zei het zo. ,,Ik ben blij dat ik alle speeldagen aanwezig ben geweest. Elke tegenstander die ook wekelijks aanwezig was heb bespeeld. En een enkeling zelfs twee keer. Ik kom laat en moet soms snel weg. Dat zijn omstandigheden die ik niet in de hand heb. En beiden (leuk spelen en op tijd weg) is gelukt.”

Wij (Leida en ik) beschouwen dat als een compliment. Dat compliment wil ik ook aan onze schaduwspits doorschuiven. Soms voelde ik me net een politicus levend in een glazen huis. Je moet ervoor zorgen dat er nooit aan je integriteit kan worden getwijfeld. Maar lastig is dat wel als je per ongeluk (nou ja) in de top drie beland. Elke indeling werd bij wijze van spreken 24- uur per dag beoordeeld. De laatste drie donderdagen heb ik daarom van tevoren mijn schaduwspits die ter inzage voorgelegd. Geen enkele maal leverde het een onnavolgbaar commentaar op. Hoogstens een klein advies. Ik hoor of zie nu een enkeling denken: Janssen dat heb je goed gedaan. De schaduwspits medeplichtig gemaakt is slim. Ik zie dat echter geheel anders. Mijn glas is niet halfleeg maar half vol en twee weten meer dan een. Wij (schaduwspits en ik) worden liever laatste dan oneerlijk eerste. En dat gevoel heb ik bij de deelnemers wekelijks geproefd. De sportiviteit stond als eerste op ieders voorhoofd. Onze dank daarvoor.

De deelnemers kunnen in de eindstand zien waar zij zijn geëindigd. Wat er moet gebeuren om in een mogelijke volgende editie hoger te eindigen.

Het is niet aan mij de individuele resultaten te beoordelen van elke deelnemer. Maar toch.

Ik zou over veel deelnemers wat kunnen schrijven. Maar laat ik me beperken tot drie spelers. In de eerste plaats respect voor Gert Marcus. Hij draagt zijn lot als een ware sportman. ,,Its all-in the game of te wel dit hoort erbij. Zelfs bij het lootjes trekken is Gert Marcus weinig gelukkig. Een loting die werd geopend door de echtgenote van de jarige Steven Koster, om alle verdenkingen weg te nemen over manipulaties.  De prijzen waren voor Herman Meppelder, Leida Lok, Bert van de Bovenkamp, Aart Jansen, Jan Hopman (Oudste deelnemer), Jan Oosterbeek (Runner-Up), Jan Mostert, Rob de Pater, Steven Koster (toeval), Jaap Waaijenberg en Wim Houkes.

wk 10 02

wk 10 03

wk 10 04De tweede is Lara Threels. Zij is een gretige leerling. Haar trainer Steven Koster kan hier boeken overschrijven. En gaandeweg het toernooi wordt dat duidelijker. Hier en daar een puntje gesprokkeld en op de slotdag gewoon vier winstpartijen. Nou ja noem het maar gewoon in dit tafeltennisgeweld.

En als goede derde wil ik Jan Oosterbeek noemen. Een uitzondering op de regel gezien dat de vooraf gemaakte schaalindeling aardig uitkwam. Hij eindigde op de vierde plaats. Jan Oosterbeek maakte de lijfspreuk: Wie vecht kan verliezen, maar wie niet vecht heeft altijd verloren, meer dan waar. 

Wel geef ik Lara en Jan een goedbedoelde raad mee. In een mogelijke volgende editie word je nooit meer onderschat. Ik heb er als sinds 2014 last van toen ik bij toeval ook dit toernooi won. Maar dat terzijde.

Anton van den Hoven kan terugzien op een geslaagd toernooi. Ik weet dat Anton soms wat meer met de grote bal heeft (Basket).

Dan Aart Jansen. Hij speelde met een dubbele agenda. Enerzijds waren zijn gedachten veelvuldig nog bij zijn veel te vroeg overleden vriend Hans Degenaar. Anderzijds waren er ziekenhuisbezoeken die de aandacht vroegen. Maar dat Aart de laatste keer op advies van zijn echtgenote de afspraak omzette, betekent dat hij zijn vriend wilde eren. Aart bedankt daarvoor en ik schat je resultaten zo in, dat deze keer meedoen in plaats van winnen voorop stond. Dat komt wel goed met Jansen en zijn ene ‘s’. Hans Degenaar zou trots op je zijn geweest.

wk 10 05

wk 10 06

wk 10 08

Heb ik iemand te weinig aandacht gegeven. Mea Culpa of ik gewoon Nederlands: Sorry. Voel je niet aangesproken er zat geen enkele bijbedoeling bij. Tenzij je mij versloeg, maar dat terzijde.

Voor ik, wij en jullie (maar dat heb ik niet gevraagd) eindig ga ik nog even terug naar de eerste editie 24 januari 2019 rond de klok van 35 voor tien.

Ik mocht het toernooi openen en heb teruggekeken naar edities van de afgelopen jaren. Daarin heeft ons aller Hans Degenaar een bepalende rol gespeeld. Ik denk, waar hij ook is, deze editie met genoegen heeft gevolgd. Ik, wij, jullie hebben geprobeerd in zijn geest aanwezig te zijn. Persoonlijk denk ik dat dat geslaagd is. Maar het eindoordeel is uiteraard niet aan mij. 

Zo wij als 55-plusgroep nog steeds trots mogen terugkijken naar Hans Degenaar. Hij heeft de laatste jaren, zonder iemand ook maar te kort te willen doen, dit 55-plus toernooi body gegeven. Dat zullen wij nooit mogen vergeten. En dus ook niet doen!   

Tot slot nog een woord van excuus aan een anonieme schrijver. Het spijt ons dat wij veel tijd van u hebben gevraagd. Inderdaad zijn 7560 woorden of te wel 41948 tekens leestijd een te grote aanslag op uw beschikbare vrije tijd. Ik besef terdege dat niet alles relevant was, maar dat is het achter de tafel ook niet altijd. Gelukkig heeft het schrijven, indelen, opmaken van de stand, maken van het reglement en inschaling, uitleggen van regels tijdens het toernooi, het aan elkaar praten, de loterij (Leida) ons geen seconde gekost. Maar dat terzijde. Wij nemen dit punt serieus mee in de evaluatie. 

Het ga u allen goed. Er kan weer vrij zonder druk worden getafeltennist. Maar misschien kunnen we een ding voortzetten. Samen een gezellige pauze van een minuut of twintig en daarna een stevig potje enkelen. Maar goed als u wilt dubbelen geen probleem. We laten ons als 55-plussers of 70-minners zoals u wilt niets opleggen. Maar de donderdagmorgen neemt niemand ons af!

Uw (niet) herkiesbare commissieleden
Leida Lok en Eip Janssen

 

Eindstand

 

55Plus Toernooi 2019

punten

perc.

   

beste 5

totaal

Gemiddeld

1

Eip Janssen*

17

20

67,16%

2

Gert Marcus*

17

21

67,18%

3

Steven Koster

16

18

73,58%

4

Jan Oosterbeek

15

16

65,45%

5

Jan Mostert

14

14

62,00%

6

Bert van de Bovenkamp

14

16

58,33%

7

Gerard Beijen

13

16

55,00%

8

Rob de Pater

13

14

47,89%

9

Ben Ploegaert

12

13

55,00%

10

Frits van de Bijl

10

11

53,70%

11

Herman Meppelder

10

10

47,73%

12

Wim Houkes

10

13

47,14%

13

Anton van den Hoven

10

12

45,59%

14

Leida Lok

9

11

40,58%

15

Lieneke Langerak

8

8

39,66%

16

Lara Threels

8

8

31,34%

17

Aart Jansen

7

7

37,50%

18

Jaap Waaijenberg

7

7

33,33%

19

Ed Vaessen

4

4

43,33%

20

Jan Hopman

2

2

19,64%

21

Wout van de Groep**

2

2

44,44%

22

Albert Nauta**

1

1

15,79%

 

* Winnaar op basis van twee keer winst op Gert Marcus.

     
 

** Minder dan vijf keer mee gedaan

   

 

 

Evenementen

31aug
Trainingsdag A-selectie tot 18.00uur
01sept
NTTB Zaal verhuurd

Agenda

Augustus 2019
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1