Spanning stijgt bij 55+ groep met nieuwe koploper

Een donderdag als alle voorgaande donderdagen. Op tijd opstaan en naar het clubhuis van BIT.NL.

Ons 55plus toernooi of moet ik inmiddels aansluiten bij onze gemiddelde leeftijd van 74 jaar en een maand. Dus het 75- toernooi moet weer worden opgestart.

Is de deur al open of is het hek nog dicht? Een wekelijkse vraag met een soms even onduidelijk antwoord. Maar gelukkig is een lid ook attent en zorgzaam. Dus tref ik een geopende zaal waar de koffie al goed ruikt. 55Plus_24102019_8_640x480.JPG 

Ik kan met de voorbereidingen beginnen om het de aanwezigen weer zo moeilijk mogelijk te maken. Of zo gemakkelijk mogelijk te maken met de ingedeelde tegenstanders. Maar het eerste hoor ik vaker dan het tweede. We zijn allemaal een beetje klonen van elkaar.

Deze keer best problematisch omdat er maar dertien deelnemers zijn en de laatste zich pas woensdagavond redelijk ver na het sluitingsuur had afgemeld. Maar goed na drie concept indelingen was de vier indeling raak.

55Plus_24102019_3_640x480.JPG

[MINDER PLEZIERIG] Toch is deze donderdagochtend 24 oktober een dag waar ik vroeger al en nu zeker wat minder graag aan terugdenk. Dus de frustratie er maar uitslaan was mijn parool bij vertrek van huis. En wat zag ik?

Bij Steven een beetje dezelfde aanblik. Alleen wat zijn reden was is mij nu nog onbekend. Ik moest steeds terugdenken aan een 10-0 zege. Nee, niet die van onze hoofdmacht BIT.Nl. Zij mogen wel winnen en liefst elke wedstrijd. Deze mooie club, die niet echt kiest voor breedte of topsport moet zeker in de tweede divisie mee kunnen komen. En kom bij mij niet aan met het cliché dat het team te groot is voor een servet en te klein voor een tafellaken. Of om in onze tafeltennis begrippen te blijven te groot voor de derde divisie en te klein voor de tweede divisie.

Wie zaterdag Alice Barendregt haar mannetje zag staan hoeft zich geen zorgen meer te maken. Yorick Schurink, Maarten Loeve, Robertjan van der Heijden en Tom Hanegraaf vullen het team aan. Maar ja, er waren niet al te veel toeschouwers helaas. Was het vroege tijdstip (12.00) beginnen daar debet aan? Of zijn er andere oorzaken. Een ding was wel zeker Karin en Hans hadden lekkere gratis koffiegezet. Dat kon de reden niet zijn dat slechts drie toeschouwers de eerste wedstrijden zagen. Maar dat terzijde.

Terug naar de 10-0 waarmee ik BIT.NL vergelijk. Het is de 10-0 zege van PSV op 24 oktober 2010 die nog zeer doet. Nu weet ik ook waarom Jan Mostert de confrontatie schuwde deze donderdag. Of is Jan zo sluw dat hij heeft uitgerekend dat niet spelen ook de titel kan opleveren? Wat Steven Koster, Eip Janssen en Jan Mostert gemeen hebben? Dat laat ik aan jullie over. Wie het weet mag het zeggen, maar wel graag zachtjes. 55Plus_24102019_4_640x480.JPG

[SPANNING] Na vandaag nog een ronde. De spanning stijgt. Het gokken en rekenen ook. Soms denk ik weleens dat ik ‘Miljoenenjacht’ presenteer. Waar ik dat aan zie? De flesjes water die worden verbruikt, terwijl wij geeneens een dopingcontrole hebben. Dit op speciaal verzoek van Rob de Pater en Gerard Beijen. Zijn zij bang door de mand te vallen na het cafeïne gebruik van koffie? Nee, toch dat is voorbehouden aan denksporten.

Daarom blijft ook de vraag boven dit gebouw hangen of er een tweede Schafeltoernooi komt. Ik zie nu weer enkele lezers denken wat is dat nu weer? Wel beste mensen dat is een potje snelschaken waarbij de bedenktijd vijf minuten per persoon is. En een potje tafeltennissen tegen elkaar. De eerste editie was volgens de overlevering een aardig succes. De tweede editie bleef tot op heden uit. Gelukkig was er slechts één lid die het zich kan of kon herinneren. Waar zou ik zijn als de binnen de club fungerende activiteitencommissie erom vroeg?

Trouwens heb ik al gemeld deze keer wat onthand te hebben gezeten bij de organisatie. Mijn linker- of rechterhand (naar keuze) was afwezig. Ik mag niet zeggen waarom. De verjaardaglijstjes mogen bij een club niet meer slingeren. Dus ook bij ons niet! Maar gefluisterd wordt dat zij (Leida) de acht van een nul moet voorzien. U heeft het niet van mij. Maar dat terzijde.

Wat een mooie laatste speeldag gaat dat volgende week donderdag 31 oktober worden. Een prijsuitreiking met drie prijzen voor de beste (sorry meest gelukkige) 55plussers dit toernooi. Een prijs voor de hoogst eindigende dame. Of mag dat ook niet meer? Een aanmoedigingsprijs voor een deelnemer waarvoor veel respect is. Ik wilde er eerst achttien uitdelen, maar dat mag niet van de gulle gever.

En een beker op naam. Wie dat is verraad ik nog niet. Mag niet van mijn waakhond ook wel AVG genoemd. Die houdt zich met persoonsgegevens bezig heb ik me laten vertellen. Het is goed dat er iemand let op onze personele gegevens. Maar net alsof het stikstof is slaan we wat mij betreft wel een beetje door. Of heb ik het niet goed begrepen? Kan ook natuurlijk. Ik heb ervoor bij een andere vereniging op gestudeerd. En denk te mogen constateren dat BIT.NL (ons bestuur) de AVG goed heeft geregeld. Dus als iets echt niet mag, pak dan niet de boodschapper (bestuur) aan maar de veroorzaker (AVG en in het verlengde daarvan onze Europese wetgeving). Maar dat terzijde.

55Plus_24102019_5_640x480.JPG

[VOORLAATSTE RONDE] Dan de voorlaatste speeldag, waarop Henny Pouw aankondigde dat hij er de laatste toernooi dag niet is. Kunt u het nog volgen. Ik wel, want hij speelde de pannen van het dak. Nou ja, zonnepanelen, maar jullie begrijpen wat ik bedoel. Krijg toch sterk de indruk dat de sterkste twee spelers op papier elkaar willen ontlopen. Dat Jan Mostert er vandaag niet was en Henny Pouw volgende week niet, is geen toeval. Want Jandino leerde mij al toeval bestaat niet. Mijn moeder...

Wie er wel waren wisten niet allemaal het minste resultaat weg te spelen. Voor wie het niet snapt nog even een verduidelijking. Je mocht zeven weken tafeltennissen met spelers tussen de vijfenveertig en negentig jaar jong. Je moet vijf weken aanwezig zijn geweest om een prijs te winnen. Nou ja, er is een uitzondering, maar daar 31 oktober meer over. De twee minste resultaten, want slecht bestaat bij ons niet, vervallen. Logisch eigenlijk als ik naar de doelgroep kijk. Bij ons is namelijk vrijwel altijd het glas half vol in plaats van zoals gebruikelijk halfleeg. Daarom heeft onze groep wel wat weg van het geheime dagboek van Hendrik Groen. Er ontgaat ons niets. En als er ons iets ontgaat, tipt wel iemand dat. Of nog beter die iemand, laten we hem Hendrik noemen, treedt op. Soms in slow motion, soms met enige speed. Maar altijd met als enige doelstelling een ‘noodkreet’ te voorkomen. Zal wel met de leeftijd en wellicht tijdgeest te maken hebben.

[ONGELOOFLIJK] Dan terug naar de resultaten. Ik kijk al zes weken met verbazing hoe wekelijks wisselende dubbelspelpartners met elkaar samen spelen. Winnen of verliezen, want een andere keuze is er niet, twee of drie games later, moeten zij elkaar vaak bevechten. Bizar dat een wedstrijdleider dat zo plant. Alsof je bijvoorbeeld Rico Verhoeven en Badr Hari samen een kickboks interland laat uitvechten. En een dag later in het Gelredome een wereld ‘Glory’ gevecht tegen elkaar laat leveren. Ook daarin is onze groep uniek. Maar dat terzijde.

[STRIJD] De strijd om de beste posities is in volle hevigheid ontbrand. Wat als Wout van de Groep en Henny Pouw, die beiden vier punten scoorden, niet voor volgende week hadden afgezegd?

Of als Steven Koster en Jan Oosterbeek een betere dag dan die nu nulpunten opleverde, hadden gehad?

Vragen en nog eens vragen die pas na de laatste ronde kunnen worden beantwoord. Voor de koppositie komen nog in aanmerking Henny Pouw, Jan Mostert, Eip Janssen en Bert van de Bovenkamp. Bij beste vrouwelijke deelneemster is het even spannend. Lieneke Langerak of Lara Threels lijken daarvoor in aanmerking te komen. 55Plus_24102019_7_640x480.JPG

{DWANG] Wie was de verstandigste onder de deelnemers? Voor mij Gerard Beijen. En wel om twee redenen. Eerste en belangrijkste argument is dat hij luisterde naar zijn Ineke. Even wilde Gerard het advies van de chiropractor negeren en toch sporten. Ineke vond dit, laten we het zo formuleren, minder verstandig. En er werd geluisterd. Compliment. Daarnaast hoefde Gerard daar keer deze ook niet zijn winst of verliespartijen, laat staan zijn late uitslagen van de laatst nog benodigde uitslag te verklaren. En was de wedstrijdleider de derde (grapje) winnaar. Hij had tegen Gerard, zijn angstgegner, moeten spelen en kon tijdig de voorlaatste eindstand ophangen. Waarbij de wedstrijdleider de tweede plaats inneemt. Met een beetje dank aan Gerard. Maar dat terzijde. Wel gefundeerd hopen we allen dat Gerard (en anderen wegens ziekte afwezige deelnemers) snel weer kan spelen. Hij Henny Pouw is met nog een ronde te gaan dus de nieuwe koploper. De naar de tweede plaats teruggevallen Eip Janssen verklaarde: Eer het heden, koester het verleden na drie weken op een te hebben gestaan.

[SHIRT] Wie ook mijn respect verdiend is Steven Koster. Nee, deze keer niet alleen om hoe hij zich houdt in een ziekteproces. Maar wie de aanhef nog niet heeft begrepen, zal met enige verbazing achteraf nadenken over het feit dat Steven zich in een Feyenoord shirt op deze toch wel historische dag had gehesen.

En eindigen met nulpunten. Eerst met Herman Meppelder het dubbel verliezen en daarna tegen dezelfde medespeler onderuitgaan.

Ook Michael Veenendaal had niet geheel zijn dag. Maar had wel een goed excuus. Hij is vorige week bij het bedrijfstafeltennis zijn batje kwijtgeraakt. ,,Dit is een batje waarmee ik op een camping nog niet zou willen pingpongen”, bromde de verder altijd goedlachse Michael. Ook Jan Oosterbeek was deze ochtend verre van gelukkig. ,,Ik heb sinds een paar weken mijn slag veranderd. Niets lukt meer.” Ik dacht een logische vraag te stellen waarom je dat net doet voor een toernooi? Het antwoord was niet minder logisch. ,,Je moet eens beginnen. In het voorjaarstoernooi ben ik er weer”, aldus Oosterbeek. Dan nog even over twee spelers die mij wel opvielen. Niels van de Bospoort lijkt geacclimatiseerd. Hij sloeg drie punten bij elkaar. Maar wat veel belangrijker was dat hij zelfvertrouwen uitstraalde en plezier. Dat deed ook Lara Threels die met Henny Pouw het vooraf gevreesde duo Janssen/Oosterbeek gedecideerd versloeg. In het enkelspel tegen Henny Pouw kon Lara tweemaal het matchpoint niet verzilveren. Daar werd Herman Meppelder de dupe van die van Lara Threels verloor.

55Plus_24102019_1_640x480.JPG

Over Henny Pouw gesproken lag voor mij het hoogtepunt van zijn daden na het toernooi. Zijn twee kleinkinderen hebben beloofd niet aan de grote klok te hangen dat opa de stoelendans bij de ‘ouderen’ leidt. Maar nog veel leuker was dat opa Henny daarna zijn twee kleinkinderen tafeltennisles (foto 1) gaf. En aangaf, net als Lieneke mits hersteld, aan het ouders/jeugdtoernooi op 9 november bij BIT.NL mee te doen. Dat betekent dat de speech van Hilco Kranendonk, vorige week goed is ontvangen. Hilco, dank!

De stand per 24 oktober 2019:

2019-10-25_202525.jpg

Evenementen

28okt
Sportklas PAC 13.45-15.00
04nov
Sportklas PAC 13.45-15.00

Agenda

Oktober 2020
M D W D V Z Z
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1